Ένας γλάρος-κλέφτης τηγανητής πατάτας είναι το αστέρι μιας νέας διαφήμισης της Google

Μια εκπληκτική φωτογραφία καταγράφει τη στιγμή που ένας γλάρος στο Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε το ράμφος του για να αρπάξει μια τηγανιτή πατάτα. Το θέαμα ενός γλάρου που προσπαθεί να πιάσει ανθρώπινη τροφή είναι πολύ οικείο για τους θαλάσσιους, αλλά οι πεινασμένοι γλάροι συνήθως κινούνται πολύ γρήγορα για να τους πιάσουν οι άνθρωποι στην πράξη. Μια στιγμή, οι τηγανητές πατάτες σας ήταν ακριβώς δίπλα σας. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, έφυγαν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φωτογράφος Χάνα Χάξφορντ συνάντησε τον γλάρο στο Μπρίντλινγκτον, μια παράκτια πόλη στις ακτές του Γιορκσάιρ. Η Χάξφορντ τράβηξε την καλά χρονομετρημένη φωτογραφία στο iPhone της το 2011. έγινε viral μετά από λίγο. Μια δεκαετία αργότερα, ο γλάρος που έκλεψε τηγανητά εμφανίζεται σε διαφημιστικές πινακίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ως μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας για την Google, ανέφερε πρόσφατα το My Modern Met.

Ο «αναιδής» γλάρος ρέγγας (Larus argentatus) ήταν τολμηρός και ατρόμητος καθώς πλησίαζε στο Χάξφορντ στο Μπρίντλινγκτον, ενώ ο σύζυγός της έριχνε πατάτες τηγανητές («πατατάκια», στο Ηνωμένο Βασίλειο) για να πιάσει ο γλάρος, έγραψε σε ανάρτηση ιστολογίου το 2012.

"Ήταν συναρπαστικό να παρακολουθεί και απλά δεν φοβόταν κανέναν, το μόνο που ήθελε ήταν τα τσιπ!" Έγραψε ο Χάξφορντ. «Τράβηξα πολλά στιγμιότυπα από το iPhone 3G μου, μόνο όταν γύρισα σπίτι για να κατεβάσω τις φωτογραφίες, βρήκα αυτή την καταπληκτική φωτογραφία του στη μέση της μπουκιάς».

Τα τοπικά και εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC, έριξαν την ιστορία τόσο γρήγορα όσο ο γλάρος άρπαξε τα τηγανητά. Τελικά, η φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης έσβησε, αλλά το βουρτσάκι του γλάρου με τη φήμη δεν είχε τελειώσει ακόμα. Στις 22 Μαρτίου, η Χάξφορντ δημοσίευσε στο Instagram για να τιμήσει τα 10 χρόνια της εικόνας και μια εταιρεία σχεδιασμού επικοινώνησε αμέσως μαζί της για την άδεια της φωτογραφίας, είπε η Χάξφορντ στο My Modern Met. Η εικόνα της για τον γλάρο - με λεζάντα "Τι ψάχνετε αυτό το καλοκαίρι;" - τώρα εμφανίζεται στις διαφημιστικές πινακίδες της Google για 30 ημέρες και στις διαδικτυακές διαφημίσεις της εταιρείας για τους επόμενους 12 μήνες, ανέφερε το BBC.

Γιατί οι γλάροι ενδιαφέρονται τόσο για τις λιχουδιές του ανθρώπου όπως τις τηγανητές πατάτες; Δεν είναι μόνο επειδή είναι άφθονα και εύκολο να κλαπούν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν πιο ελκυστικά για τους γλάρους όταν τα πουλιά παρατηρούν τους ανθρώπους να το χειρίζονται πρώτα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Οι γλάροι που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα συνδέουν τους ανθρώπους με τα τρόφιμα - από τα σκουπίδια που αφήνουν οι άνθρωποι πίσω και από τα τρόφιμα που καταναλώνουν σε εξωτερικούς χώρους. Παρατηρώντας τους ανθρώπους καθώς τρώνε σηματοδοτούν έναν γλάρο ότι υπάρχει διαθέσιμη τροφή για λήψη, και το φαγητό μπορεί να είναι ασφαλέστερο ή πιο επιθυμητό από το φαγητό που δεν έχουν αγγίξει οι άνθρωποι, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι γλάροι είναι πιο πιθανό να πλησιάσουν τα τρόφιμα που είδαν οι άνθρωποι να ρίχνουν ή να αφήνουν κάτω, οπότε μπορεί να συσχετίσουν περιοχές όπου οι άνθρωποι τρώνε με ένα εύκολο γεύμα", δήλωσε η Laura Kelley, συγγραφέας της μελέτης, Το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Κορνουάλη της Αγγλίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

"Αυτό τονίζει τη σημασία της σωστής διάθεσης των απορριμμάτων τροφίμων, καθώς η ακούσια τροφοδοσία των γλάρων ενισχύει αυτούς τους συσχετισμούς", πρόσθεσε ο Κέλεϊ.

Αν προτιμάτε οι γλάροι να αφήνουν εσάς και το φαγητό σας ήσυχο, οι επιστήμονες προτείνουν μια απλή λύση: κοιτάξτε τους. Οι γλάροι ρέγγας πλησιάζουν γρήγορα και αρπάζουν λιχουδιές που φαίνεται να είναι ανεπιτήρητες, ανέφεραν οι ερευνητές το 2019 στο περιοδικό Biology Letters. Αλλά αν κοιτάξετε απευθείας τα πουλιά, είναι πιο πιθανό να απομακρυνθούν και να ψάξουν αλλού για ένα δείπνο, ανέφερε νωρίτερα η Live Science.